Nieuws

Groots ondernemen voor de allerkleinsten

04
mrt

Bron: VOKA

Infano betekent ‘kind’ in het Esperanto en is de toepasselijke naam van de grootste sociaal ondernemer op de markt van kinderopvang in België. In de meer dan 140 opvanglocaties over heel Vlaanderen en Brussel vangt Infano vzw elke dag zo’n 18.000 kinderen op. Voor de meer dan 550 medewerkers is één ding belangrijk: het kind centraal zetten.

Familiesfeer

Meer dan 40 kinderdagverblijven, voor- en naschoolse kinderopvang op meer dan 90 locaties, een 15-tal onthaalouders en bedrijfsopvang in een kleine 10 bedrijven: dat is Infano vzw. Maxime Dehulster, pers- en communicatieverantwoordelijke: “Als je met die cijfers goochelt dan denken mensen vaak dat wij kinderopvang aanpakken op een grote schaal. Maar net het omgekeerde is waar.

Wij zijn een grote organisatie maar in de kinderdagverblijven zelf behouden we het familiale aspect met zo’n 27 tot 36 kindjes per locatie. We willen ook dat de ouders het gevoel hebben dat ze hun kind achterlaten bij familie. Tegelijkertijd zijn we er van overtuigd dat we door onze grootschaligheid wel meer nadruk kunnen leggen op kwaliteit.” Die kwaliteit staat dan ook duidelijk voorop in de bedrijfsvisie.

“We willen een zo goed mogelijke band creëren tussen ouders, kind en personeel. Door die band kunnen we onze kwaliteit blijven garanderen. We vragen regelmatig input aan de ouders én aan de kinderen zelf. Daarvoor gebruiken we enkele instrumenten waarmee de kinderen hun welbevinden kunnen aanduiden.

Daarnaast geven we ons personeel ook verschillende interne en externe vormingen, zowel verplichte als vrijblijvende.De thema’s van die vormingen komen voornamelijk uit suggesties van het personeel zelf. Als ze bijvoorbeeld moeilijkheden ondervinden met het bedenken van geschikte activiteiten, dan zorgen wij voor een vorming met tips en tricks.

“Infano vzw blies daarvoor een eigen studie- en adviescentrum in het leven. Daar zitten een tiental kwaliteits- en pedagogisch coördinatoren in, maar ook een inspectieorgaan, een vormingscel en een stagecel. En dat allemaal ter ondersteuning van de mensen op de vloer zodat zij zich kunnen concentreren op de kinderen zelf.”

Wat je zelf doet…

Infano vzw houdt graag zo veel mogelijk zelf in handen. Ze hebben een eigen renovatieteam dat hun kinderdagverblijven inricht. En ook hun eigen inspectiedienst onderscheidt hen van andere grotere organisaties binnen de kinderopvang. “Vanuit Kind&Gezin worden een heel aantal normen en procedures opgelegd waar we ons, net zoals elke kinderopvang, aan moeten houden.

 

Maar daarnaast hebben we ook een eigen visie op kwaliteit. Zo hebben we een eigen inspectieorgaan dat bestaat uit twee delen. Een gewone inspecteur die net zoals de zorginspectie controles gaat doen om de werkpunten bloot te leggen. En twee ‘undercover’ ervaringsdeskundigen waarvan onze mensen niet weten dat het gaat om een interne inspectie. Zo kunnen we op een onverwachte manier controleren of alles wel loopt zoals het moet.

 

Vervolgens gaan onze kwaliteitscoördinatoren met de opmerkingen van die inspectie aan de slag. Ze proberen onze personeelsleden zo te coachen dat ze zelf met oplossingen voor eventuele problemen komen.” Naast algemene afspraken en procedures streeft Infano vzw ook naar een eenvormige inrichting van de kinderdagverblijven. “We baseren ons daarvoor op relevante research. Al onze slaapkamers zijn bijvoorbeeld in het blauw geschilderd omdat dat rustgevend werkt.

 

Daarnaast staat veiligheid voorop. In de speelzaaltjes hangen grote spiegels zodat de begeleiders de kinderen vanuit elke hoek kunnen gadeslaan en in de slaapkamers is camerabewaking. We ontwikkelden ook onze eigen toegangspoortjes waar de kindjes hun handjes niet vast kunnen zitten tussen de spijlen en die ze ook onmogelijk zelf kunnen openen.”

Groot, groter, grootst

De laatste tien jaar kende Infano vzw een forse groei. Het personeelsaantal verdrievoudigde en ook het aantal opgevangen kinderen steeg de laatste jaren van 7.000 naar meer dan 18.000. Zo’n toename brengt ook enkele groeipijnen met zich mee. “Hoe groter je wordt, hoe meer aanpassingen je moet doen, ook op het vlak van personeelsbeleid.

 

Onze groei heeft er voor gezorgd dat onze mensen letterlijk en figuurlijk wat meer uit elkaar zijn gegroeid. Vroeger kende iedereen elkaar en dat is nu niet meer het geval. Daarom organiseren we elk jaar een personeelsfeest waar iedereen elkaar beter kan leren kennen. En dan is er ook nog de ‘ronde van Infano’ waar de mensen van de kinderdagverblijven samenkomen voor een gemeenschappelijke infosessie of vorming en zo de gelegenheid krijgen om ervaringen uit te wisselen. Op die manier proberen we toch die verbondenheid te creëren.”

 

Daarnaast blijft in tijden van de ‘war for talent’ personeelsbehoud een echte uitdaging. “We willen ons echt profileren als een personeelsvriendelijk bedrijf en onze talenten zo veel mogelijk binnenshuis houden. Onze grootte heeft als voordeel dat je binnen het bedrijf snel kan doorgroeien. Als iemand de ambitie en het talent heeft om door te groeien, dan geven we die ook zo veel mogelijk die kans, eventueel binnen een andere locatie of dienst. Er zijn altijd wel mogelijkheden. Ook bij sollicitaties komt onze grootte van pas. Als iemand niet geschikt is voor een bepaalde functie dan kijken we altijd of die niet elders in het bedrijf past.”

Ecologie en ergonomie

De forse groei houdt Infano vzw niet tegen om nieuwe zaken uit te proberen. Er lopen momenteel twee proefprojecten.

 

“In Avelgem zijn we gestart met een ecologisch kinderdagverblijf. De kindjes slapen daar buiten, we gebruiken ecologische producten en het beleid is borstvoedingsvriendelijk. Zo spelen we in op de opkomende trend rond ecologisch en duurzamer werken. En dat heeft succes, er zijn zelfs wachtlijsten voor die crèche. We willen dit dan ook op sommige vlakken doortrekken naar andere kinderdagverblijven met bijvoorbeeld de aankoop van duurzaam en houten speelgoed.

 

Een tweede project zal starten in Kampenhout waar we voor het eerst een ergonomische crèche gaan bouwen. Dat doen we op advies van onze preventieadviseur. Daar komen dan verstelbare bedjes, eettafels, stoelen … zodat het personeel ergonomisch kan werken.”

 

En het stopt niet bij kinderdagverblijven. Zo is Infano vzw recent gestart met de Sportplaneet. Met dat project willen ze de beweeglijkheid van kinderen meer stimuleren. “Samen met ex-profvolleyballer Tim Verscheuren hebben we verschillende boxen ontwikkeld met sportieve activiteiten. Die lenen we dan uit aan de buitenschoolse opvang. Dat aanbod is er niet alleen voor eigen locaties maar ook voor externe. Zo kan je onze mensen ook inhuren voor een buitenspeeldag of een sportdag op school. In tweede instantie organiseren we met de Sportplaneet ook teambuildings voor volwassenen. En we zijn volop bezig om hetzelfde soort boxen te ontwikkelen voor baby’s en peuters.”