Nieuws

Crisis vraagt ook kinderopvang om andere manier van werken

17
apr

Infano vzw, de grootste sociaal ondernemer in Vlaanderen en Brussel, ziet zich genoodzaakt om het kinderopvanggebeuren anders aan te pakken in tijden van het coronavirus. Het personeel moet hierdoor creatief omgaan met hun job en kreeg een snelcursus online vergaderen. Zo kan de organisatie een vlotte én veilige werking garanderen.

Kwaliteits- en pedagogisch coördinator Stefanie Beeckman: “Zowel onze begeleiding als onze pedagogisch coördinatoren moeten heel creatief omgaan met hun job. Enerzijds worden de overlegmomenten digitaal ingepland om ondersteuning te blijven garanderen. Anderzijds moet de begeleiding hun job ook anders invullen, daar er op de meeste plaatsen minder kinderen zijn. Zij moeten meer individuele begeleiding geven en ook zorgen dat de kinderen weten waarom dit allemaal gebeurt.”

Tik Tak
“We krijgen ook veel vragen van ouders die zonder inspiratie vallen,” aldus Beeckman, “dus we zijn samen volop bezig met het uitwerken van verschillende activiteiten voor hen. Die gaan we via sociale media verspreiden. Momenteel zijn we een reeks zelfgemaakte Tik Tak-afleveringen (naar het gelijknamige Ketnetprogramma) aan het filmen die te maken hebben met de actualiteit. We hebben een corona-aflevering gemaakt en zijn nu volop bezig om een aflevering rond Pasen en de lente samen te stellen.”

“Ook voor ouders met kleuters en lagereschoolkinderen hebben we activiteiten uitgewerkt. Zo kunnen ouders bijvoorbeeld zelf een klein zakboekje maken met verschillende activiteiten waaruit de kinderen kunnen kiezen. Op onze website komen verschillende blogberichten met info en handleidingen om deze activiteiten uit te werken,” zegt Beeckman. “Voor ouders die nog met vragen of bezorgdheden zitten, hebben we ook een nieuw mailadres aangemaakt. Daarop kunnen ze terecht met al hun vragen rond de opvang, het al dan niet thuis houden van de kinderen.”

Bedankt, zorgsector!
Maar de kinderen en begeleiding willen de zorgsector ook een hart onder de riem steken. Woordvoerster Maxime Dehulster: “We proberen ook ons steentje bij te dragen door andere winkels, zorgcentra,… te bedanken met onder andere leuke tekeningen. In Kampenhout gingen we langs bij de bewoners van het nabijgelegen zorgcentrum Molenstee. De bewoners stonden aan het raam en konden de leuke tekeningen en dansjes zien die de kinderen gemaakt hadden. In Asse ging de begeleiding langs in de winkels met tekeningen die door de kinderen gemaakt werden. Zo laten we hen weten dat we dankbaar zijn voor hun harde werk.”

Dehulster: “In deze omstandigheden moeten veel organisaties inventief zijn om hun werking optimaal en toch veilig te kunnen laten verlopen. Coachings, vergaderingen, ondernemingsraad, pedagogische ondersteuning,… alles verloopt zo veel mogelijk digitaal. Het personeel kreeg een spoedcursus online vergaderen kan dus van thuis uit inloggen en zo een videovergadering via Teams houden. Bijzondere tijden vragen om bijzondere maaltijden, maar ons personeel zorgt ervoor dat de kinderen altijd op de eerste én veilige plaats komen.”