Nieuws

Kinderopvang teleurgesteld in aanpak testen rond coronavirus

28
okt

Kinderopvangorganisaties zijn bijzonder teleurgesteld in de aanpak van de overheid rond het testen op COVID-19 van kinderbegeleiders. Volgens landelijk organisator Infano vzw is er geen rechtlijnigheid in het testen van personeel uit de kinderopvang.

De kinderopvangorganisatie, die meer dan 150 opvangdiensten over Vlaanderen en Brussel heeft en meer dan 600 personeelsleden telt, is hard getroffen door COVID-19. In één week werden bijna 50 personeelsleden positief getest en een groot deel in quarantaine geplaatst, waardoor bijna 20 procent van de voorzieningen is getroffen.

Geen rechtlijnigheid

Woordvoerster Maxime Dehulster: “Op dit ogenblik hebben meer dan tien kinderdagverblijven de deuren moeten sluiten, niet enkel vanwege besmettingen maar ook door een tekort aan personeel. Door het ontbreken van rechtlijnigheid op het vlak van testen, weigeren verschillende artsen kinderopvangpersoneel te beschouwen als zorgpersoneel. Hierdoor worden ze niet getest maar meteen tien dagen in quarantaine gezet bij het ontbreken van symptomen. Dit terwijl ons personeel ook heel veel risico loopt op de werkvloer, net als de collega’s binnen ziekenhuizen en woonzorgcentra. Als organisatie begrijpen we niet waarom hier een verschil in wordt gemaakt.”

“Ook binnen de voor- en naschoolse opvang zien we dezelfde problematiek als bij de kinderdagverblijven,” aldus Dehulster. “Doordat personeelsleden in quarantaine zitten of effectief positief zijn getest, merken we nu al dat de continuïteit van de opvang op de helling staat in een aantal regio’s. Meer en meer scholen moeten klassen sluiten en kijken voor noodopvang naar kinderopvangorganisaties om hier verantwoordelijkheid te nemen, zeker naar de verlengde herfstvakantie toe.”

Zo krijgt het virus vrij spel volgens Infano vzw. Maxime Dehulster: “Door het feit dat het personeel vaak niet getest wordt zonder symptomen, kan de opvanglocatie niet kort op de bal spelen en sluiten. Dat zorgt natuurlijk voor vrij spel bij het virus, niet enkel bij het personeel op de vloer, maar ook bij de pedagogisch medewerkers die de kwaliteit van de opvang moeten blijven garanderen. Wanneer de locatie bij besmetting maar enkele dagen later kan of mag sluiten omdat er geen testen worden gedaan, is het al te laat. Zonder de tests kunnen we ook de ernst van de besmettingen in onze organisatie niet inschatten en opvolgen.”

Kinderopvang in het gedrang

Volgens de organisatie zorgt deze situatie voor veel druk op het personeel dat wel aan de slag kan blijven. “Kinderen en baby’s hebben nauwelijks of geen symptomen maar kunnen wel drager zijn van het virus, waardoor de onzekerheid bij het personeel heel hoog ligt,” zegt Dehulster. “We vermoeden dat er hierdoor ook heel wat besmettingen via de kinderen binnenkomen, gezien ouders de voorzieningen niet meer mogen betreden. Veel van het personeel heeft zelf ook geen of lichte symptomen, gezien de gemiddelde leeftijd bij Infano vzw rond de dertig jaar is. Dit zijn allemaal factoren die de opvang van kinderen in het gedrang brengen.”

De kinderopvangorganisatie vraagt dan ook zo snel mogelijk duidelijke richtlijnen naar huisartsen dat begeleiders en pedagogisch medewerkers van de kinderopvang wel degelijk onder de zorg vallen. Dehulster: “Een onmiddellijke sluiting op overheidsbevel van minimaal 10 dagen van alle locaties lijkt ons niet meer dan evident, als we willen dat de kinderopvang binnen enkele weken terug op volle capaciteit functioneert. Anders dreigen we op een gigantisch tekort aan kinderopvang af te stevenen waardoor veel ouders in de problemen zullen komen met hun werk.”