Nieuws

Mama Evelien draait dag mee met onthaalouder

31
okt

Bij Infano vzw werken 15 onthaalouders. Een van die onthaalouders is Daisy Geryl, zij werkt al 11 jaar als onthaalouder. Naar aanleiding van Dag van de Onthaalouder wilde zij laten zien wat de job van onthaalouder nu echt inhoudt. “Hierdoor kwamen we op het idee om een ouder een dagje mee te laten draaien bij mij,” aldus Daisy. “Ik merk nog altijd dat er heel wat misvattingen over ons bestaan. We moeten gewoon wat op de kindjes letten, leggen ze te slapen en zitten dan op onze luie kont. Maar dat is helemaal niet zo. We moeten eten maken, activiteiten doen om de motoriek en taalvaardigheid van de kinderen te ontwikkelen, potjestraining,… En dat allemaal zonder ze uit het oog te verliezen.”

 

Mama Evelien Hillewaere vond het alleszins heel leerrijk. “Ik heb meegeholpen bij het onthaal, mee gedanst, papfles en eten gegeven aan de kindjes,… Ik heb zelf een zoontje van 7 jaar dus ik ben er al even uit, maar acht kinderen tegelijk is nog wat anders hoor.” Voor onthaalouder Daisy was het ook een verandering, want zij werkt altijd alleen. Daisy Geryl: “Ik vond het heel leuk om er eens iemand bij te hebben, dan heb je wat meer ademruimte door de dag heen.”

 

Daling onthaalouders

De laatste jaren is het aantal onthaalouders spectaculair gedaald. “Er is de laatste tijd meer administratie, dus dat kan een reden zijn,” aldus Daisy Geryl. “Misschien zijn veel mensen ook niet volledig voorbereid op wat de job precies inhoudt en onderschatten ze het een beetje. Het is een supertoffe job en er zijn heel veel voordelen, zoals het van thuis werken en met een kleiner groepje kindjes bezig zijn. Maar als je je een dag minder voelt rekenen ze ook wel nog steeds op jou. Je kan niet zomaar zeggen, ik neem een dagje vrij. Ik heb hier wel het voordeel dat ik aangesloten ben bij de dienst Infano. We krijgen hier heel wat ondersteuning door de kwaliteitscoördinator die regelmatig langskomt.” 

 

Onderschat

Nochtans kiest een groot deel van de ouders bewust voor een onthaalouder. Mama Evelien: “Ik heb mijn zoontje naar een onthaalouder gestuurd omdat de band tussen de onthaalouder en de kinderen heel sterk is, wij komen nu nog om de zoveel weken eens langs om dag te zeggen. Dat doen we vooral op vraag van mijn zoontje.”

Evelien: “Ik had het eigenlijk een beetje onderschat. Je bent constant in de weer met de kinderen en kan ze eigenlijk geen enkel moment uit het oog verliezen. Wij stonden vandaag met 2 en het was al vermoeiend, laat staan wat het moet zijn als je alleen bent. Mijn waardering voor de onthaalouders is wel veel groter geworden.”

Wie zich geroepen voelt om ook als onthaalouder te starten of graag eens een kennismakingsgesprek heeft, gelieve contact op te nemen met dvo@infano.be of via 02/582.72.62